Koriandr setý je příbuzný anýzu, kmínu a kopru. Už od pradávna se tato bylina původem z Egypta využívá v léčitelství, například jako prevence a léčba zažívacích potíží, nebo při revmatických bolestech kloubů. Nejvíce se ale používá jako koření v gastronomii. Je také považován za afrodiziakum, okořenit s ním tedy můžete i svůj sexuální život. Na koriandru je zajímavé, že se využívají všechny části rostlinky: listy, které jsou nejlepší čerstvé, zralá sušená semena a také sušené kořeny.
Výsev
Rozhodli jste se pro pěstování koriandru ze semínek? Vysévejte od jara do podzimu. Pokud budete z bylinky používat listy, vysejte hustě. Pokud spíše semeno, vysévejte na záhonech do řádků. Klíčení můžete urychlit dvoudenním máčením ve vlažné vodě či heřmánkovém nálevu, který je navíc posiluje a chrání proti plísním. Semena koriandru vyklíčí asi za 20 dní.
V bytě a na balkoně
Vysejte si koriandr na zahradě, a pokud jej budete chtít mít v květináči v bytě, vezměte si tam již předpěstovanou rostlinku ze záhonku. V bytě pro ni bývá příliš teplo, venku má bylinka lepší podmínky. Pokud zahradu nemáte, samozřejmě můžete zkusit vysít semínka ihned do květináče a umístit jej na slunné, ale ne příliš teplé místo. Pěstovat samozřejmě můžete i na balkoně, ale zásadní roli hraje jeho orientace. Na severu bude koriandr trpět nedostatkem světla. Můžete tam ale pěstovat petrželku nebo pažitku. Jižní orientace je zase opačný extrém, ideální je tedy východní či západní strana balkonu.
Stanoviště a substrát
Ideální místo pro koriandr je slunné a vzdušné. Jestli si budete předpěstovanou rostlinku přesazovat do květináče, nezapomeňte na propustný, hlinito-písčitý pěstební substrát, a kvalitní drenážní vrstvu (drobný štěrk či střepiny z květináčů), která bude fungovat jako ochrana před uhníváním kořínků.
Zálivka a hnojení
Během vegetace vyžaduje koriandr pravidelnou zálivku a přihnojování. Nejvhodnější je zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky. V létě rostlinu hnojte jednou měsíčně doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva.
Sklizeň
Semena koriandru se sklízí vyzrálá, po zhnědnutí. Chcete-li zvýšit jejich kvalitu před použitím v kuchyni, několik týdnů až měsíců je nechejte dosušit. Listy koriandru se sklízí dle potřeby.
Využití
Jestli tuto bylinku zatím nepoužíváte, rozhodně to zkuste. Jen v gastronomii je její využití široké. Přidejte listy koriandru do omáček, polévek, zeleninových směsí, či pod maso. Semena se přidávají zejména do sladkých jídel a dezertů, do sušenek či domácího chleba.
Pokud se bez této ingredience při vaření neobejdete, vypěstujte si vlastní. Koupený koriandr vám čerstvý dlouho nevydrží, pravděpodobně ho tak rychle všechen nestihnete spotřebovat. Není nad to si utrhnout potřebné množství z truhlíku nebo květináče, a mít navíc radost z vlastního výpěstku.
Jak pěstovat bylinky?
Vypěstujte si bazalku
Jak pěstovat oregano
Zpět na seznam rostlin